20-24 Nisan 2019 Tarihleri Arasında gerçekleşecek SİNAN ETKİNLİKLERİ

20-24 Nisan 2019 Tarihleri Arasında gerçekleşecek SİNAN ETKİNLİKLERİ
01.04.2021
150
A+
A-

“Ustamın eli altında, tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak merkez ve çevreyi gözledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek, görgümü artırmak için diyarlar gezmeye istek duydum. Bir zaman padişah hizmetinde Arap ve Acem ülkelerinde gezip tozdum. Her saray kubbesinin tepesinden ve her harabe köşesinden bir şeyler kaparak bilgi, görgümü artırdım. ”

(Sai Mustafa Çelebi, Tezkiretü’l Bünyan ve Tezkiretü’l Ebniye, Mimar Sinan’ın Ağzından)
Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisi, tekniği ve sanatıyla çağının ötesinde eserler vermiş büyük usta MİMAR SİNAN’ın ölümünün 428. yılında saygıyla anıyoruz.
Mimar Sinan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde seferlere katılmış, gittiği yerlerde mimar gözüyle insanı ve insanın yarattığı sanat eserlerini gözlemlemiştir. Mimari eserleri; edindiği derin izlenimler ile mimari ve mühendis dehasının ürünüdür. Sinan’ın, geniş bir coğrafyaya yayılmış camileri, mescitleri, medreseleri, su yolları, köprüleri, türbeleri, hastaneleri, kervansarayları, sarayları, imarethaneleri, mahzenleri, hamamları engin bir yapı kültürünü yansıtır. O’nun bir kentte seçtiği yer ve tasarımıyla, ‘yer’le bütünleşen mimarlık yapıtının oluşturduğu “kültürel peyzaj değeri”, günümüzde insanın çevreyle iletişiminin göstergesi olan değerli bir yaklaşımdır.
Eserleri arasında Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Bir eserin dünya mirası sayılması, o eserin ebedi olmasıyla, bulunduğu yerin insanına değil tüm insanlığa hitap edebilmesiyle mümkün olur. Mimar Sinan’ın yapıtlarında gördüğümüz oran orantı, yapı bilgisi, mekansal bütünlük, yer seçimi, çevreye uygunluk ve sadelik bizlere ders verir niteliktedir. Yüzyıllarca yaşamış, silüetin parçası olmuş bu eserler geleceğimize de ışık tutmalıdır.
49 yıl baş mimarlık görevini başarıyla yürütmüş ustamıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunarız.
Sinan’ın yaşadığı hayattan ve ardında bıraktığı eserlerinden anlıyoruz ki, bireyin mimar olarak gerekli nitelikleri edinmesi, topluma karşı ama toplum içinde görevlerini yerine getirmesi kolay değildir. Mimar, yarattığı mekandan başlayarak, çevresinden, kentin yapılı veya doğal çevresinden, zamanının tüm dönüşümlerinden kendini sorumlu hissetmelidir.
Biz, bu bağlamda Mimar Sinan’ı Anmak için yapacağımız SİNAN ETKİNLİKLERİ’nin önemli olduğunu düşünüyoruz.
Zaman; kültürümüze, uygarlığımıza, insanın yaşadığı mekanı tasarlamak olan mimarlığımıza sahip çıkma zamanıdır.
Mimarlar Odası Bodrum Temsilcliği olarak sizleri 20-24 Nisan Tarihleri Arasında gerçekleşecek SİNAN ETKİNLİKLERİ’ mize davet ediyoruz.
Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği

Sinan Etkinlikleri – I:
GÖÇ VE GÖÇMENLER, Çocuk Gözüyle Resim Sergisi

Amiral Turgut Reis İlkokulu ile Zeyyat Mandalinci İlkokulu 4. Sınıf Öğrencilerinin gözünden ve gönlünden, GÖÇ ve GÖÇMENLER temalı resim sergisi 20-24 Nisan 2016 tarihlerinde TRAFO Bodrum, Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezinde.

Açılışı 20 Nisan Çarşamba 18:00’de yapılacak sergimize herkesi bekliyoruz.

Sinan Etkinlikleri kapsamında, konuğumuz mimar Erkut ŞAHİNBAŞ.
Mimar Erkut Şahinbaş İstanbul’da doğdu. 1956’da Mersin’de Tarsus Amerikan Koleji’ni bitirdi. ODTÜ’de eğitim veren Jakko Kaikkonen ve J.O.Spreckhelsen İskandinav Mimarisi’ne ilgi duymasına neden oldu. 1960’da Ahti Korhonen-Eric Krakstorm (Helsinki) Mimarlık bürosunda; mezuniyetinden sonra ise 1961-1965 yıllarında, Halldor Gunlogsson-JornNielsen (Kopenhag) Mimarlık bürosunda çalıştı. Aynı dönemde, 1964’de Yüksek lisans Derecesini aldığı Danimarka Kraliyet Akademisi’nde 1 yıl (1965) Profosör Jorgen Bo’nun asistanı olarak mimari tasarım derslerine girdi. 1966 yılında Türkiye’ye döndü ve 1975’e kadar ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak mimari tasarım dersleri verdi. 1968’de Mimarlık bürosunu kurduktan sonra kesintisiz olarak serbest mimarlık faaliyeti içinde oldu. 1996-1998 döneminde Türk Serbest Mimarlar Derneğini’nin Başkanlığını yaptı. 1992’de proje dalı’nda, 1996’da Yapı dalı’nda iki kez Mimarlar Odası’nın ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLÜ’nü kazandı. 2012 / XIII Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Çerçevesi dahilinde, TMMOB tarafından verilen “MİMAR SİNAN BÜYÜK ÖDÜLÜ”ne layık görüldü.

IŞIKLA SERÜVEN, Erkut Şahinbaş Mimarlığı, 21 Nisan Perşembe 18:00’de TRAFO Bodrum, Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezinde.
Tüm meslektaşlarımızı bekliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.