KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI İLE GÖRÜŞME

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI İLE GÖRÜŞME
01.04.2021
154
A+
A-

19 Nisan 2019 tarihinde  Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonunda

Turizm ve Kültür Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy ile Kale restarasyon süreci, yapılası planlanan Su altı arkeoloji müzesi ve Bodrum Mozolesi Arkeolojik koruma alanı ile ilgili toplantıda, görüşlerimizi bildirdik.

Bu toplantının Bakanlığınızın Bodrum’a verdiği önemi ortaya koyduğunu görüyor ve teşekkür ediyoruz.

İçinde bulunduğumuz iletişim çağında farklı görüşler paylaşılsa da, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmanın, birbirini dinlemenin ve anlamaya çalışmanın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

Mimarlar Odamız mesleğimizin doğası gereği, insan yaşamının niteliğini belirleyen her ölçekte kentsel ve doğal sorunsalla ilgili olmuştur ve bundan sonra da olacaktır.  Bu bağlamda, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği de, yerelde Bodrum Yarımadası ve çevresi ile ilgili tüm konu ve süreçlere katılarak, önemli bir bilgi ve deneyim birikimi oluşturmuştur; dinamik bir inisiyatifin merkezi olmuştur.

Peki Nasıl Bir Bodrum;

Günümüz teknolojileri ile her şeyin sanal ortamda tek tuş ile ulaşılabilir olması, gerçekliğin ve özgünlüğün değerini arttırmış, özgün kimlik her zaman olduğundan daha önemli bir değer haline gelmiştir. Bu değer insanları dünyanın bir ucundan öteki ucuna taşımakta, modern çağın turistlerini yüzlerce odalı bir otelde herhangi bir oda numarası olmak yerine, benzersiz bir deneyim için daha özgün mekanları tercih eder hale getirmektedir.

Bu ortamda, ekonomik olarak bir turizm kenti olan Bodrum’un en önemli değerleri kültürel , arkeolojik  ve doğal kaynaklarıdır.  Başta turizm olmak üzere yarımadamızı dönüştürecek her türlü sektörel faaliyette ve kararda, bu değerlerin göz önünde bulundurulması, öne çıkarılması ve korunarak gelecek kuşaklara aktarılması öncelikli hedefimizdir.

Bodrum yarımadası gerek doğal gerek yeraltı ve sualtı arkeolojik değerleriyle, geleneksel yerleşme dokuları, tarımsal kültürü ve ürünleriyle kitle turizmine alternatif oluşturan, sürdürülebilir ve yüksek nitelikli bir çekim alanı haline getirilmelidir.

 Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği olarak;

 •      Bütüncül bir planlama anlayışıyla yapısal çevresi kontrol edilen,

•      Tarihi dokusu, algılanabilir ve yaşanabilir hale getirilmiş, arkeolojik alanları modern koruma anlayışı içinde yönetilen ve yaşatılarak araştırılan,

•      Kültürel varlıkları yüzeysellikten uzak, çağdaş ve bilimsel bir koruma anlayışı ile ele alınan,

•      Üretimden gelen yerel değerleri sürdürülebilir olan; (Narenciye, zeytincilikve ahşap tekne yapımı gibi.)

•      Denizle bağı kopmamış  ve denizden de özgün bir sahil kenti olarak algılanabilirliği sağlanan,

•      Bodrum’u Bodrum yapan özgün değerlerinden biri olan Mavi Yolculuğun ve Bodrum yerli halkının ana geçim kaynağı olan denizcilik faaliyetlerinin olmazsa olmazı olan bakir koyların korunarak gelecek kuşaklara aktarıldığı,bir Bodrum için Temsilciliğimiz mevcut tüm olanakları kullanarak, kurulduğu günden beridir çalışmalar yürütmüştür. Mecbur kaldığında hukuk mücadelesi vermiştir.Bu eksende sürdüreceğimiz çalışmalarımızda, Bakanlığınız dahil , tüm kurumlarla ortak çalışmalar yürütmeye hazırız.Bu genel çerçeveyi çizdikten sonra, gündemimizde olan ve Bakanlığınızın yetki alanında bulunan iki özel konuya dair düşüncelerimizi ve ricalarımızı tekrar aktarmak isteriz.

Bodrum Kalesi Restorasyonu ve  Yeni Sualtı Arkeoloji Müzesi:Bodrum’dünya çapında prestij sağlayan Sualtı Arkeoloji Müzesi, çoktan beri gelişmeye açık ve kapsamlı bir yeni binayı hak etmiştir. Bunun yanında, sergilenmeye hazır veya yerleri saptanıp gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok sayıda batık bulunmaktadır. Sürmekte olan kale restorasyonu nedeniyle, şu anda Kale içindeki sergi objeleri, laboratuvarlar, depolar ve personel ofisleri geçici olarak konteynırlar içine yerleştirilmişlerdir. 2003 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave İmar Planı’nda yeni müze için ayrılmış olan Kumbahçe’deki Hazine arazisi üzerinde,  şu anda geçici olarakbir ortaokul ve İlçe Tarım Müdürlüğü hizmet görmektedir. Bir sualtı arkeoloji müzesine en uygun şekilde sahilde bulunan ve kruvaziyer yolcularının önden geçtikleri bu arsanın Bakanlığınız uhdesine alınıp, müzenin önemine uygun olarak bir mimarlık yarışmasıyla kente kazandırmasını dilemekteyiz.

 Bodrum Mozelesi Arkeolojik Koruma Alanı:

 Bodrum Mozolesi maalesef tarih içinde çok tahrip olmuş ve bulunan heykel ve rölyeflerin bir bölümü 19.yüzyılda yurtdışına taşınmıştır. Ancak 1960 ve 70’lerde yapılan kazılarda Mozole’nin temel çukuru ve mezar odasının yeri ortaya çıkarılmış ve bazı rölyefli bloklar ve mimari elemanlar bulunmuştur. Bunlar Mozole’nin varlığına tanıklık eden çok değerli bulgulardır ve titizlikle korunmalıdır. Bakanlığınızca içinde bir müze de barındıran ve hakiki verilere azami duyarlılıkla yaklaşan bir proje hazırlanmıştır. Bu proje geçen yıl Kurul’da onaylanıp kesinleşmiştir. Diğer taraftan modern koruma kuramıyla çelişen ve buluntuları tahrip edecek bazı proje önerilerinin geliştirilerek kamu oyuna sunulduğunu kaygıyla izliyoruz. Bodrum’a yeni bir cazibe alanı yaratmak adına ileri sürülen bu öneriler, hem Bakanlığınızın kendi mevzuatına, hem de Türkiye’nin katıldığı diğer uluslararası mevzuata aykırıdır, ülkemizin ve Bodrum’un prestijine çok zarar verecek niteliktedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.