BODRUM KALESİ ÇALIŞTAYI VE SONUÇ BİLDİRİSİNİN DEĞERLENDİRMESİ,BASIN AÇIKLAMASI

01.04.2021

Mimarlar Odası, Bodrum Kalesi Çalıştayının Sonuç Bildirisi Hakkındaki Görüşleri

12-13 Aralık 2017 tarihlerinde farklı disiplinlerden uzmanların ve akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilen Uluslararası Bodrum Kalesi Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştayın Sonuç Bildirisini büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız.

Projenin çalıştayda da beğeniyle karşılanan ve bizim de desteklediğimiz restorasyon bakım ve onarım çalışmaları bir yandan sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan beklentimiz çalıştay sonuçlarının değerlendirilerek gerekli proje değişikliklerinin yapılmasıdır. Bu nedenle çalıştayda alınmış kararlara dayanarak aşağıda sunduğumuz önerilerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini istemekteyiz. Diğer durumda çalıştay kararlarının uygulanması olanaksız hale gelecektir.

1. Kale içindeki bakım, onarım çalışmaları etaplanmalı ve restorasyon uygulama sahası dışındaki mekanlarla Bodrum Kalesi kamuya ve ziyarete açık bırakılmalıdır.
  2. Kale içinde yeni yapı yapma tasarısı proje kapsamından çıkartılmalıdır.
  3. Tarihi, kültürel, mimari, turizm ve kent ekonomisi için önemi çalıştayda sürekli olarak vurgulanan Bodrum Kalesinin Geç Tunç Çağı Batıkları (Uluburun) ve Serçe Limanı Cam Batığı Sergi Salonlarındaki sergilemeye, bu yapılar yıkılmadan iyileştirilerek devam edilmeli, bu iki sergileme Bodrum Kalesi dışına çıkarılmamalıdır. Önemi ve değeri çalıştayda özellikle vurgulanan Uluburun replikası aynen korunmalıdır.
  4. Kale dışındaki bir alanda yeni bir müze yapılması için gerekli çalışmalar en kısa zamandabaşlatılmalıdır.
  5. Kuzey Hendeğinde bulunan açık hava gösteri alanının kent yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuş kamusal alan kullanımı devam ettirilmeli, ancak bu alanın Bodrum Kalesi ve kent kimliğine yakışır bir biçimde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
  6. Yapılmakta ve yapılacak olan restorasyon, bakım, onarım çalışmalarını gözlemlemek ve denetlemek üzere görevlendirilecek uzmanların bir an önce yetkilendirilmesi gerekmektedir.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği tarafından belirlenen isimler aşağıda sunulmuştur:

• Prof.Dr.Cevat ERDER- Arkeolog- Iccrom Eski Başkanı
  • Prof.Dr. Nur AKIN- Mimar-Restorasyon Uzmanı